Özelden gelen bir mesaja epey çok şey yazdım, başkalarının da işine yarayacaktır, buradan mesajla paylaşmak istedim.
Lordareon'ın özelliği XP çarpanının x1 olması, Icecrown ve Frostmourne ise x7.Originally Posted by unlocatedd
Zor olması normal ama 12'de oyun başlamaz bile ve hunter kasmak, paladin ve druid'le beraber en kolay olan üç sınıftan biridir. Özellikle ilk karakterde %30 hız avantajın var. Diğerlerinin avantajlarını da yazayım:
Paladin'de ilk binek 1 altın civarında büyü ile geliyor, retri talent kullanırsan %8 daha hızlı koşuyor ve at sürüyorsun, 62'de de crusader auro ile %20 + hızın var.
Druid ise 16'da %40 travel form, 20'de feral talent'de iç mekanlarda daha hızlı koşan cat form ve en önemlisi 60 olduğunda diğer sınıfların 250 altın civarında alabildiği uçmayı sadece 3 altın civarından büyü ile alabilmen.
Yani eğer x1 olması zor demez ve oyunu öğrenerek oynamak istersen, ben Lordareon'da kal derim. Lodreaon'un Frostmourne ile birlikte bir olumsuz özelliği de progressive realm olması, yani dungeon boss'ları extra zorlu.
Hunter'da sanıyorum daha pet görevini yapmamış olabilirsin. Belki bilmiyorsundur. 10 lvl'da pet sahiplenme görevi başlayacak, pet'in olmadan tek başına inanılmaz zordur doğru, çünkü hunter menzilli silah kullanır, pet önden tank'lık yapar.
Bu mesajda 2018'de Blood Elf için Hunter görevini anlatmışım, ayrıca tüyolar vermişim:
http://forum.warmane.com/showthread.php?t=385541
Icecrown'da Warlock konusunda ise, Icecrown PvP açısından tımarhane gibidir, Warlock'u da özellikle Aff talent'i ile oynar ve önüne gelene saldırmak hoşuna gidiyorsa oynayabilirsin. Ama Warlock için lvl'ing talent'i demon'dur, Aff'la biraz daha zor kasarsın ama PvP çok zevkli olur.
+ olarak Warlock (ve bir de Shaman) sınıfının çok sayıda mecburi görevi vardır.
Mesela Paladin'de sadece diriltme, Hunter'da sadece pet alma mecburidir, ama Warlock için ilk gelen Imp hariç diğer 4 demon pete ayrı ayrı çok da uzun görevler yapman gerek.
Onu da kısaca anlatayım: Eğer Destro oynamak istersen, Destro PvE amaçlıdır, 80'de bile sadece Imp'le gidebilirsin. Lvl kasarken ise başta 10 lvl'da Voidwalker petine ihtiyacın olacak, sonra talent ağacında daha güçlü pet geliyor.
Ama eğer Aff talent gideceksen mecbur Succubus ve Felhunter petlerini alman lazım. İkisinin görevi de ayrı ayrı uzundur.
Bunun dışında yeni ilk karakter olarak aklı olan herkes ya Paladin açar ya da Druid. O yüzden 80'de ortalık bu ikisi ve Death Knight'la dolu olur, hatta raid'lerde yer bulman da zorludur. Raid açısından healer druid ve prot warrior aranan sınıflardır.
Ben Druid'i özellikle tavsiye ederim. Onun da 10 lvl'da bear form için mecburi görevi olacak, diğer görevlerin hepsi seçimliktir, pas geçebilirsin.
Tauren Druid açtığında Herbalism skill'de +15'le başlıyorsun. Yine aklın varsa Herbalism mesleğini öğrenirsin, diğer sınıflardan ayrı olarak Druid'ler uçarken yere konmadan herb toplayabilirler, bu çok büyük bir hız ve avantaj getirir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
WoW'da tüm karakterlere 3 ayrı yetenek (talent) ağacı ile 3 ayrı rolde karakter yaratma şansı verilir. Sen kendi Hunter talent ağacını bile incelersen Beast Mastery ile petlere yoğunlaştığını, Marksman ile menzilli silaha, Survivor'la PvP amaçlı olduğunu anlarsın. Yine de üç rolde de dungeon'da sadece DPS olabilirsin. (Biliyorsun Tank/Healer ve DPS diye 3 rol var)Originally Posted by unlocatedd
Paladin ve Druid'de bu durum değişir. Bir Paladin ve Druid, tek karakterle Dual Talent de aldığında tam anlamıyla 2 ayrı rolü ve yarım olarak da üçüncüyü başarabilir. Yani hem tank olabilir, hem healer olabilir, hem de DPS gidebilir.
Tank rolünde Paladin için kalkan bulmak zorunlu olsa da Druid çok esnektir, feral talent ağacında bir yanı Bear form, diğer yanı Cat form içindir, tek tuşla kalkan olmadan da %100'e yakın tank ya da DPS olabilirsin. Druid'in healer ağaç (tree form) olabildiği Resto talent'i ve tıpkı bir Mage gibi büyü yapabildiği Balance (Boomkin form) talenti de vardır.
Özetle WoW diğer oyunlar gibi öyle karakterlerin klasik kılıçla vur oyunu değildir.
Tabi bunu ancak kendin de o karakteri açınca görüp anlayıp, hayran kalabilirsin. Ne kadar anlatsam lafta kalır.
Pet saldırmıyor yazmışsın, forumda mesajlarımda uzun yazıyorum ama okumaya üşeniyorlar diye de sitem ediyorum. Bak yıllar geçmiş bu yazımın üzerinden ama ben bunu
http://forum.warmane.com/showthread.php?t=385541
bu mesajda anlattığımı halen hatırlıyorum. Pet'le beraber çıkan sol alt kontrol çubuğunu incele, hemen anlayacaksın.
Bak bu mesaj dizisinde:
http://forum.warmane.com/showthread.php?t=432138
en alttan üçüncüsünde nasıl Türk Guild'i bulabilirsin anlatıyorum. Tüm server'larda aktif Türk Guild'leri var, kendini belli et bulursun. Tabi sever misin, anlaşır mısın ona bir şey diyemem. Anlaşamazsan yabancıların guild'lerine katıl, leveling guild'ler vardır 80'e kadar, ya da sık sık 80'de RAID amaçlayan yenileri açılır, şansını dene.
Ben bu oyun paketinde (WotLK) add-on kullanmıyorum. Vanilla WoW ve TBC'de add-on zorunlu ama burada her şey zaten yeterli. Gerekenden daha kolay hale getirmek daha çabuk sıkılmaya yol açar. Benim gibi yeterince uzun süre oynamışsan ne demek istediğimi anlarsın.
Yeni başlayanlar için add-on bilgisini şu mesajda anlatıyorum, tepeden üç:
http://forum.warmane.com/showthread.php?t=431320
Meslek konusunu da aynı mesajda başka yerde bulamayacağın tüyolarla açıklıyorum.
Meslekler, her karakterde 2 ana ve 3 yardımcı olmak üzere seçilebilirler.
Yardımcı meslek (veya secondary profession denir) olarak balıkçılık, ilk yardım ve aşçılık bulunur. İlk yardım senin gibi Hunter için ama özellikle de sadece deri giyebilen Rogue için hayatidir, bandaj yaparsın, yemek yemene, potion içmene izin vermediği anlardan canını doldurur, ölmekten kurtarır.
Aşçılık ve balıkçılık da bir arada iyi gider. Balıkçılıkla sulardan balıklar tutarsın, her bölgede farklı balık türleri vardır, bunları aşçılıkta etlerle (genelde örümcek eti gibi acayip canavarların etleriyle) pişirip + özellik veren yemekler üretirsin. En basiti + stamina ve spirit verendir, 70 olunca attack power, haste rating, crit rating ya da str, agi, int vs temel değerleri birer saat arttıranlar eklenir. Ayrıca yediğinde korsana ya da ninjaya dönüştüğün çeşitli tarifler vardır, hepsinin tarifi ayrı bir iştir, yapması ayrı bir iştir.
Bu yardımcı olanlar dışında 2 mesleği de karakterine seçip alabilirsin.
Meslek için bir şehre gideceksin, gezen nöbetçilerden birine sağ tıklayıp Profession Trainer > Leatherworking seçeceksin. LW deri zırh yapan meslek. Ama deriyi yüzemez, Hunter olarak senin doğal mesleğin Skinning ve Leatherworking'dir, şu an deri giyiyorsun, 40'ı geçince de zincir zırh (Chain Mail) giyeceksin, bunları LW mesleği üretir.
- Ana mesleklerde 3 tane toplayıcı meslek vardır:
Skinning deri yüzme, herbalism otacılık ya da bitki toplama ve mining madencilik.
- 3 tane de zırh yapan meslek vardır, sana uyan zırhlar Leatherworking'de, Mage/Priest için kumaş diken Tailor/terzi ve Plate yani parça metalden yapılma zırhları giyen Warrior, Paladin ve DK için Blacksmith/Demirci.
- Bunlar dışında zırh tamamlayıcı slot'lar olan yüzük, kolye ve trinket'ları yapan Jewelcraft (kuyumcu/mücevherci)
- Tüm renkli (beyaz ve gri dışı) isimlerdeki zırh ve silahları toz (dust, essence ve shard) haline getirip, o tozlarla yine bu zırhlara kalıcı + özellikler ekleyen Enchanting (efsunlayıcı)
- Tüm karakterlerin kullanması zorunlu olan Glyph'leri, bitkileri ezip mürekkep yapan ve kağıtlara yazarak üreten Inscription (yazıcılık)
- Yine bitkileri karıştırıp potion, elixir ve flask üreten, ya da felsefe taşını kullanarak demiri altına çeviren Alchemy (simyacı) (komik olanı oyunda altın demirden daha değersizdir)
- Ve son olarak genelde eğlence ve PvP amaçlı olan Engineer yani mühendis.
Sen oyundaki temel amacına göre bu meslekler ikisini seçersen iyi edersin.
Tabi bir de benim gibi oyunu, oyun sonu için değil de bu yan güzellikleri için oynayan kişiler vardır. Genelde aynı anda 5 ya da 6 karakter açıp (toplam 11 meslek var), 1-2 tane de guild kurup karakterler arası ortak inventory oluşturarak oynarlar. Warmane gibi yerlerde kesinlikle en az ikişer guild açarım ancak yeter, ama başka 1000 kişiden az oyuncu olan server'larda normal karakter çantaları yeterli geliyor.
Yani meslek konusu oyununa kolaylık katmasından ayrı olarak oyun içi üretim yapıp bunu altın karşılığı satmanı sağlar.
Ayrıca bir çok guild'de dışarıdan (AH'den) almak yerine glyph'leri, iksirleri, hatta temel zırhları kendi üyeleri için üretir ve Guild bankasına koyarlar.
Ben öyle yapmasam da aslında bu şekilde satıştan altın kazanırsın, sonra bu kazanılan altın Warmane'de coins karşılığı satılır. Bununla karakter alınır satılır, yine altın alınır satılır. Bu konuyu tam anlamıyla şirket gibi işleten kişiler vardır.
Yeni açılmış, henüz piyasası sağlıklı olan bir ekonomide (server'da) bu tür kişilerin çok borusu ötmez, yeni karakter kasan oyuncularla piyasa sürekli tazelenir, kimse çıkıp da domine edemez, tekel olamaz. Ama zaman geçip yeni oyuncu sayısı azalırsa, ilk 1-60 lvl arası malzemelerin arzında azalma yaşanırsa bu kişiler piyasayı ele geçirici taktikler uygularlar, bir şeyleri satışa koyan kişinin altında fiyat kullanıp onu AH'de yıldırmaya çalışırlar. Ve genelde de çok başarılı olurlar.
Aslında bir nevi Nasrettin Hoca misali bindikleri dalı keserler, o server'ın sağlığını güzelliğini yok ederler, sonuçta da server oyuncu kaybeder ve kapatılır/iflas eder.
O bakımdan benim şahsi görüşüm bu tarz tekelleşmelere izin verilmemeli. Tamam serbest piyasa olmalı, girişimcilik desteklenmeli ama gerçek hayattaki gibi sonuç her zaman büyük tekellere dönüşme eğilimindedir, para hırsının bir sınırı yok. Bu kişilerin bazıları benim gibi sadece oyun amaçlı bunu yapıyor ama çoğu topladıkları altını oyun içi yasal (server'ın izin verdiği) veya kaçak yollarla gerçek paraya çeviriyor.
İşte Warmane'de Frostmourne server'ı yılda 1 kez resetlenerek ve tüm server'larda yılda 1 kez paraları %50 düşürerek buna bir engel olmaya çalışıyorlar. Ama Frostmourne'da ben en çok 4-5 ay dayanabiliyorum, sonra inanılmaz sıkıcı ve boğucu bir havaya dönüşüyor, bu kök kurutucu kitle hızla kemikleşiyorlar, Auction House fiyatları inanılmaz pahalı bir hale geliyor.
Ben bu yazıyı forumda da ayrı mesaj açıp paylaşmayı düşünüyorum. Bu kadar yazdım tek kişiye kalmasın istiyorum. Özel bir şey yazmadın sanırım, senin yazdıklarının ve adının gözükmesi sorun oluşturmaz herhalde?