1. Yeni başlayanlar için oyunla ilgili genel bilgiler

Özelden gelen bir mesaja epey çok şey yazdım, başkalarının da işine yarayacaktır, buradan mesajla paylaşmak istedim.

Originally Posted by unlocatedd
    Originally Posted by Kocabey
    *****#*** abi dcden ekler misin?
    Merhaba,
    Discord kullanmıyorum, soru olursa buradan ya da foruma başlık açıp sorabilirsin.
    Klasik bir şekilde soracağım, tecrübeli bir oyuncusun bunu anlayabiliyorum. Diyeceğim şey şu, medium olan sunucu Lorderon'da başladım ve 12 level Horde Blood Elf Hunter olarak oynuyorum. Fakat inanılmaz zor! Gerçekten çok uğraştırıyor, bundan dolayı Icc'de warlock denemek istiyorum. Tavsiye edeceğin bir şey var mı? Oyunda yeniyim bu arada, oynayan bir arkadaşım vesayre yok.
    Lordareon'ın özelliği XP çarpanının x1 olması, Icecrown ve Frostmourne ise x7.
    Zor olması normal ama 12'de oyun başlamaz bile ve hunter kasmak, paladin ve druid'le beraber en kolay olan üç sınıftan biridir. Özellikle ilk karakterde %30 hız avantajın var. Diğerlerinin avantajlarını da yazayım:
    Paladin'de ilk binek 1 altın civarında büyü ile geliyor, retri talent kullanırsan %8 daha hızlı koşuyor ve at sürüyorsun, 62'de de crusader auro ile %20 + hızın var.
    Druid ise 16'da %40 travel form, 20'de feral talent'de iç mekanlarda daha hızlı koşan cat form ve en önemlisi 60 olduğunda diğer sınıfların 250 altın civarında alabildiği uçmayı sadece 3 altın civarından büyü ile alabilmen.

Yani eğer x1 olması zor demez ve oyunu öğrenerek oynamak istersen, ben Lordareon'da kal derim. Lodreaon'un Frostmourne ile birlikte bir olumsuz özelliği de progressive realm olması, yani dungeon boss'ları extra zorlu.

Hunter'da sanıyorum daha pet görevini yapmamış olabilirsin. Belki bilmiyorsundur. 10 lvl'da pet sahiplenme görevi başlayacak, pet'in olmadan tek başına inanılmaz zordur doğru, çünkü hunter menzilli silah kullanır, pet önden tank'lık yapar.

Bu mesajda 2018'de Blood Elf için Hunter görevini anlatmışım, ayrıca tüyolar vermişim:
    http://forum.warmane.com/showthread.php?t=385541

Icecrown'da Warlock konusunda ise, Icecrown PvP açısından tımarhane gibidir, Warlock'u da özellikle Aff talent'i ile oynar ve önüne gelene saldırmak hoşuna gidiyorsa oynayabilirsin. Ama Warlock için lvl'ing talent'i demon'dur, Aff'la biraz daha zor kasarsın ama PvP çok zevkli olur.

+ olarak Warlock (ve bir de Shaman) sınıfının çok sayıda mecburi görevi vardır.
    Mesela Paladin'de sadece diriltme, Hunter'da sadece pet alma mecburidir, ama Warlock için ilk gelen Imp hariç diğer 4 demon pete ayrı ayrı çok da uzun görevler yapman gerek.

Onu da kısaca anlatayım: Eğer Destro oynamak istersen, Destro PvE amaçlıdır, 80'de bile sadece Imp'le gidebilirsin. Lvl kasarken ise başta 10 lvl'da Voidwalker petine ihtiyacın olacak, sonra talent ağacında daha güçlü pet geliyor.
    Ama eğer Aff talent gideceksen mecbur Succubus ve Felhunter petlerini alman lazım. İkisinin görevi de ayrı ayrı uzundur.

Bunun dışında yeni ilk karakter olarak aklı olan herkes ya Paladin açar ya da Druid. O yüzden 80'de ortalık bu ikisi ve Death Knight'la dolu olur, hatta raid'lerde yer bulman da zorludur. Raid açısından healer druid ve prot warrior aranan sınıflardır.
    Ben Druid'i özellikle tavsiye ederim. Onun da 10 lvl'da bear form için mecburi görevi olacak, diğer görevlerin hepsi seçimliktir, pas geçebilirsin.
    Tauren Druid açtığında Herbalism skill'de +15'le başlıyorsun. Yine aklın varsa Herbalism mesleğini öğrenirsin, diğer sınıflardan ayrı olarak Druid'ler uçarken yere konmadan herb toplayabilirler, bu çok büyük bir hız ve avantaj getirir.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bütün yazını okudum, vaktini ayırdığın için minnettarım ama bu konuşmayı devam ettirip bir kaç şey daha sormak istiyorum. Sanırsam yeni başlayan herkes Paladin ve Druid açıyor dedin, fakat sana şunu söylemeliyim bu sadece Wolkt için geçerli değil. Ben her oyunda menzilli, yaylı şeyleri tercih ederim. Her zaman sempatim olmuştur ve daha çok eğlenmişimdir. Çünkü Paladin sadece kılıç ile saldırıp can basıyor. Klasik bir yakın dövüşçü çarı. Bence sıkıcı bundan dolayı Hunter seçtim ve gerçekten de eğlendim. Yani oyuna başladığım gün sadece 3 saat Hunter olarak oynadığımı düşünürsek gerçekten eğlendim :)

Pet olayına gelecek olursam, Pet sahiplensem de petim bir şeye saldırmıyor. Sadece beni takip ediyor, bunun nedenini bana söyler misin? Çünkü yardım etse fena olmazdı. :)

Ben senin tecrübene güvenerek Lorderon'da kalacağım, oynayan pek arkadaşım yok dediğim gibi ama eğleniliyorum işte tek başıma, fakat bir süreden sonra sıkılıyorum. Bu konuda yapabileceğin bir şey var mı? Ya da diyebileceğin?

Meslek konusunu gerçekten sormak istiyorum, çünkü bana meslek ile alakalı herhangi bir görev vermedi, ve karşılaşmadım. Meslekte seçmedim, çünkü seçtirmedi. Belli bir levele mi ulaşmam gerekiyor? Üstte yazdıysan görmemiş olabilirim, bunu kısaca açıklarsan sevinirim çünkü meslek olayı gerçekten kafamı kurcaladı.

Bir de önerdiğin bir addon paketi varsa, onu da bana atabilir misin?

Zaman ayırıp yazdığın için minnettarım.
    WoW'da tüm karakterlere 3 ayrı yetenek (talent) ağacı ile 3 ayrı rolde karakter yaratma şansı verilir. Sen kendi Hunter talent ağacını bile incelersen Beast Mastery ile petlere yoğunlaştığını, Marksman ile menzilli silaha, Survivor'la PvP amaçlı olduğunu anlarsın. Yine de üç rolde de dungeon'da sadece DPS olabilirsin. (Biliyorsun Tank/Healer ve DPS diye 3 rol var)

Paladin ve Druid'de bu durum değişir. Bir Paladin ve Druid, tek karakterle Dual Talent de aldığında tam anlamıyla 2 ayrı rolü ve yarım olarak da üçüncüyü başarabilir. Yani hem tank olabilir, hem healer olabilir, hem de DPS gidebilir.
    Tank rolünde Paladin için kalkan bulmak zorunlu olsa da Druid çok esnektir, feral talent ağacında bir yanı Bear form, diğer yanı Cat form içindir, tek tuşla kalkan olmadan da %100'e yakın tank ya da DPS olabilirsin. Druid'in healer ağaç (tree form) olabildiği Resto talent'i ve tıpkı bir Mage gibi büyü yapabildiği Balance (Boomkin form) talenti de vardır.

Özetle WoW diğer oyunlar gibi öyle karakterlerin klasik kılıçla vur oyunu değildir.
    Tabi bunu ancak kendin de o karakteri açınca görüp anlayıp, hayran kalabilirsin. Ne kadar anlatsam lafta kalır.

Pet saldırmıyor yazmışsın, forumda mesajlarımda uzun yazıyorum ama okumaya üşeniyorlar diye de sitem ediyorum. Bak yıllar geçmiş bu yazımın üzerinden ama ben bunu
    http://forum.warmane.com/showthread.php?t=385541
    bu mesajda anlattığımı halen hatırlıyorum. Pet'le beraber çıkan sol alt kontrol çubuğunu incele, hemen anlayacaksın.

Bak bu mesaj dizisinde:
    http://forum.warmane.com/showthread.php?t=432138
    en alttan üçüncüsünde nasıl Türk Guild'i bulabilirsin anlatıyorum. Tüm server'larda aktif Türk Guild'leri var, kendini belli et bulursun. Tabi sever misin, anlaşır mısın ona bir şey diyemem. Anlaşamazsan yabancıların guild'lerine katıl, leveling guild'ler vardır 80'e kadar, ya da sık sık 80'de RAID amaçlayan yenileri açılır, şansını dene.

Ben bu oyun paketinde (WotLK) add-on kullanmıyorum. Vanilla WoW ve TBC'de add-on zorunlu ama burada her şey zaten yeterli. Gerekenden daha kolay hale getirmek daha çabuk sıkılmaya yol açar. Benim gibi yeterince uzun süre oynamışsan ne demek istediğimi anlarsın.
    Yeni başlayanlar için add-on bilgisini şu mesajda anlatıyorum, tepeden üç:
    http://forum.warmane.com/showthread.php?t=431320

Meslek konusunu da aynı mesajda başka yerde bulamayacağın tüyolarla açıklıyorum.
    Meslekler, her karakterde 2 ana ve 3 yardımcı olmak üzere seçilebilirler.
    Yardımcı meslek (veya secondary profession denir) olarak balıkçılık, ilk yardım ve aşçılık bulunur. İlk yardım senin gibi Hunter için ama özellikle de sadece deri giyebilen Rogue için hayatidir, bandaj yaparsın, yemek yemene, potion içmene izin vermediği anlardan canını doldurur, ölmekten kurtarır.

Aşçılık ve balıkçılık da bir arada iyi gider. Balıkçılıkla sulardan balıklar tutarsın, her bölgede farklı balık türleri vardır, bunları aşçılıkta etlerle (genelde örümcek eti gibi acayip canavarların etleriyle) pişirip + özellik veren yemekler üretirsin. En basiti + stamina ve spirit verendir, 70 olunca attack power, haste rating, crit rating ya da str, agi, int vs temel değerleri birer saat arttıranlar eklenir. Ayrıca yediğinde korsana ya da ninjaya dönüştüğün çeşitli tarifler vardır, hepsinin tarifi ayrı bir iştir, yapması ayrı bir iştir.

Bu yardımcı olanlar dışında 2 mesleği de karakterine seçip alabilirsin.
    Meslek için bir şehre gideceksin, gezen nöbetçilerden birine sağ tıklayıp Profession Trainer > Leatherworking seçeceksin. LW deri zırh yapan meslek. Ama deriyi yüzemez, Hunter olarak senin doğal mesleğin Skinning ve Leatherworking'dir, şu an deri giyiyorsun, 40'ı geçince de zincir zırh (Chain Mail) giyeceksin, bunları LW mesleği üretir.

- Ana mesleklerde 3 tane toplayıcı meslek vardır:
    Skinning deri yüzme, herbalism otacılık ya da bitki toplama ve mining madencilik.
    - 3 tane de zırh yapan meslek vardır, sana uyan zırhlar Leatherworking'de, Mage/Priest için kumaş diken Tailor/terzi ve Plate yani parça metalden yapılma zırhları giyen Warrior, Paladin ve DK için Blacksmith/Demirci.
    - Bunlar dışında zırh tamamlayıcı slot'lar olan yüzük, kolye ve trinket'ları yapan Jewelcraft (kuyumcu/mücevherci)
    - Tüm renkli (beyaz ve gri dışı) isimlerdeki zırh ve silahları toz (dust, essence ve shard) haline getirip, o tozlarla yine bu zırhlara kalıcı + özellikler ekleyen Enchanting (efsunlayıcı)
    - Tüm karakterlerin kullanması zorunlu olan Glyph'leri, bitkileri ezip mürekkep yapan ve kağıtlara yazarak üreten Inscription (yazıcılık)
    - Yine bitkileri karıştırıp potion, elixir ve flask üreten, ya da felsefe taşını kullanarak demiri altına çeviren Alchemy (simyacı) (komik olanı oyunda altın demirden daha değersizdir)
    - Ve son olarak genelde eğlence ve PvP amaçlı olan Engineer yani mühendis.

Sen oyundaki temel amacına göre bu meslekler ikisini seçersen iyi edersin.
    Tabi bir de benim gibi oyunu, oyun sonu için değil de bu yan güzellikleri için oynayan kişiler vardır. Genelde aynı anda 5 ya da 6 karakter açıp (toplam 11 meslek var), 1-2 tane de guild kurup karakterler arası ortak inventory oluşturarak oynarlar. Warmane gibi yerlerde kesinlikle en az ikişer guild açarım ancak yeter, ama başka 1000 kişiden az oyuncu olan server'larda normal karakter çantaları yeterli geliyor.

Yani meslek konusu oyununa kolaylık katmasından ayrı olarak oyun içi üretim yapıp bunu altın karşılığı satmanı sağlar.
    Ayrıca bir çok guild'de dışarıdan (AH'den) almak yerine glyph'leri, iksirleri, hatta temel zırhları kendi üyeleri için üretir ve Guild bankasına koyarlar.
    Ben öyle yapmasam da aslında bu şekilde satıştan altın kazanırsın, sonra bu kazanılan altın Warmane'de coins karşılığı satılır. Bununla karakter alınır satılır, yine altın alınır satılır. Bu konuyu tam anlamıyla şirket gibi işleten kişiler vardır.
    Yeni açılmış, henüz piyasası sağlıklı olan bir ekonomide (server'da) bu tür kişilerin çok borusu ötmez, yeni karakter kasan oyuncularla piyasa sürekli tazelenir, kimse çıkıp da domine edemez, tekel olamaz. Ama zaman geçip yeni oyuncu sayısı azalırsa, ilk 1-60 lvl arası malzemelerin arzında azalma yaşanırsa bu kişiler piyasayı ele geçirici taktikler uygularlar, bir şeyleri satışa koyan kişinin altında fiyat kullanıp onu AH'de yıldırmaya çalışırlar. Ve genelde de çok başarılı olurlar.
    Aslında bir nevi Nasrettin Hoca misali bindikleri dalı keserler, o server'ın sağlığını güzelliğini yok ederler, sonuçta da server oyuncu kaybeder ve kapatılır/iflas eder.
    O bakımdan benim şahsi görüşüm bu tarz tekelleşmelere izin verilmemeli. Tamam serbest piyasa olmalı, girişimcilik desteklenmeli ama gerçek hayattaki gibi sonuç her zaman büyük tekellere dönüşme eğilimindedir, para hırsının bir sınırı yok. Bu kişilerin bazıları benim gibi sadece oyun amaçlı bunu yapıyor ama çoğu topladıkları altını oyun içi yasal (server'ın izin verdiği) veya kaçak yollarla gerçek paraya çeviriyor.

İşte Warmane'de Frostmourne server'ı yılda 1 kez resetlenerek ve tüm server'larda yılda 1 kez paraları %50 düşürerek buna bir engel olmaya çalışıyorlar. Ama Frostmourne'da ben en çok 4-5 ay dayanabiliyorum, sonra inanılmaz sıkıcı ve boğucu bir havaya dönüşüyor, bu kök kurutucu kitle hızla kemikleşiyorlar, Auction House fiyatları inanılmaz pahalı bir hale geliyor.

Ben bu yazıyı forumda da ayrı mesaj açıp paylaşmayı düşünüyorum. Bu kadar yazdım tek kişiye kalmasın istiyorum. Özel bir şey yazmadın sanırım, senin yazdıklarının ve adının gözükmesi sorun oluşturmaz herhalde?
    Edited: February 28, 2021

2. Horde için 10-60 arası görev noktaları.

Son mesajımı da yazıp seni rahat bırakacağım. Quest bulmakta sorun yaşıyorum, Silvermoon tarafını bitirdim. İlk doğduğum yerler, gittiğmi o büyük kale vesayre kısaca Ghostland'a kadar hepsi açık. Ghostland'de ise pet için gitmiştim ve ilk yerin çoğu görevi bitti görev bulamıyorum. Senin forum da yazdığın şeyi okudum, zepline bindim bir yere gittim ve şuanda oradan yazıyorum. 12 Levelim, gelen adamlar 30 falan olunca dedim kendi kendime, "Taklaya gelmiyeyim?" öyle düşündüğüm için de haraketsiz spawn yerin de bekliyorum. Geri mi dönmeliyim? Ne yapmalıyım? Görev konusunda.
    12 isen çok güzel, The Barrens, haritanın ortasında
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=11
    The Crossroads yazan yer 10-17 arası görev noktasıdır, seni Goblin kasabası Ratchet'e gönderir. İki noktada da zincir avcılık görevleri vardır, Lordareon x1olarak hepsini yaparsan güzelce lvl atlarsın.

15-16 gibi The Crossroads görevleri bitince seni haritanın aşağısında Camp Taurajo'ya yollar. Buradaki görevler 25'e kadar uzarlar.

Aynı sıralarda 16-17 gibi Honor's Stand'den geçip Stonetalon Mountains'a ulaşırsın,
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=35
    hemen girişte 2 tauren'in durduğu yerde görev var, ardından Malaka'jin'den örümcek kesme görevi alıyorsun, The Ratchet'da Raptor görevi veren Goblin'in de verdiği örümcek yumurtası toplama görevini Sishir Canyon adlı yerde yapabilirsin. Yolun girişinde Wanted yazan tabeladan boss kesme görevini alırsın.
    Daha sonra da buradaki Horde üssü Sun Rock Retreat'e geçersen, hemen suyun çevresindeki NPC'lerden harpies kesme görevleri, yukarı çıkan patikayı takip edip kayaların üstünde de elemantal kesme görevlerini alabilirsin.

20'de Undercity kapısından tarif ettiğim o sola giden yolla önce Silverpine Forest ve ardından Hillsbrad Foothills haritalarına varırsan, Silverpine Forest>The Sepulcher 10-20 arası görev bölgesi,
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=23
    20-30 için Hillsbrad Foothills>Tarren Mill görev noktası:
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=29
    30-40 için yine aynı Tarren Mills'de alacağın Alterac Mountains çevresinde geçen görevler olacak.
    Ya da yolu takip edip Arathi Highlands>Hammerfall'a geçersen, orası Horde üssü ve görev noktası.

Yine 20'de The Barrens'in üst haritası Ashenvale'e gidebilirsin, Splintertree Post asıl Horde üssü, bir de Zoram'gar Outpost diye deniz kıyısında küçük bir yer var. Ancak bu haritada tam ortada Alliance üssü olduğundan çok PvP yaşanır, senin kararına kalmış.

Kalimdor kıtası için 25'de The Barrens'ın aşağısındaki yolun sonu uçurum ve asansöre çıkar. Nöbetçi Tauren'in verdiği görevle Thousand Needles Horde üssü Freewind Post'a ulaşırsın. Buradaki görevlerle ve aşağı doğru The Shimmering Flat yazan çöl bölgesiyle 25'den 35'e kadar oyalanabilirsin.

PvP yaşamayı dert etmezsen 30'da Orgrimmar'ın önündeki zeplin kulelerinden (Undercity'den gelen) kalkan zeplinle Stranglethorn Vale (STV) haritasında Grom'gol Base Camp yazan yere ulaşırsın. Burası asıl Horde görev noktası, ayrıca vadiyi ortadan kesen yolu yukarı takip edersen, son köprüye varmadan sola nehir kıyısına inersen Nesingwary's Expedition adlı kampa ulaşırsın, Raptor, Tiger ve Panther diye 3 aşamalı 3 zincir görevi ve kitap yaprakları toplama görevi verir. Hunter için bol bol deri yüzme fırsatı vereceğinden değer, ancak Horde/Ally ortak noktasıdır, çok saldırıya uğrarsın.
    Orta yolu en alta kadar izlersen Booty Bay adlı Goblin kasabasına varırsın. Buraya ayrıca The Ratchet'den kalkan gemiyle de varabilirsin. Ancak görevler 35--45 arası olduğundan önce zeplinle gitmen iyi olur.

35 gibi Thousand Needles'den yukarı çıkan yolla Feralas Horde üssü Camp Mojache'ye git, oradaki görevler çok iyidir, seni en az 5 lvl yükseltirler.

35-40 için yukarıda yazdığım Arathi Highlands yanında, Hillsbrad Foothills'de kale yıkıntısı Durnholde Keep arkasından geçilen yolla The Hinterlands'a varılır:
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=21
    Ancak hemen girişte Alliance üssü vardır ve Horde üssü haritanın öte köşesinde olduğundan böyle karadan gitmek yerine Arathi Highlands'da aşağıda Boulderfist Hall'dan kayaları izleyip suya atlaman ve haritayı dışardan yüzerek katedip Revantusk Village'a varman daha akıllıca olur.

Aynı şekilde biraz uzun bir yoldan, Arathi Highlands'dan The Wetlands'a geçip, Dun Algaz yazan yerdeki tünelle
    Loch Modan haritasına geçip, en altta Grizzlepaw Ridge yazan yerden geçip Badlands'a ulaşabilirsin:
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=2
    Buradaki Horde üssü Kargath yazan noktada. Ama ondan daha önemli olarak haritada The Dustbowl yazan yerin üstünde 2 Gnome ve Dustwind Gulch yazan yerde de 2 Goblin 1 Orc'un durduğu yerde görevler vardır.
    Ben yazayım gene ama gereken malzemeyi hazırlayıp gidersen hemen yapabilirsin.

https://wow.gamepedia.com/Coolant_Heads_Prevail
    Gnome önce 1 Frost Oil isteyecek, sonra Gyrochronatom. Frost Oil'i AH'den bulabilirsin. Aklında olsun Alchemy mesleğin olunca bunu yapıp satışa koyarsan satılır. Gyrochronatom'da Engineer Trainer'ların hemen yanında Vendor olur, orada her zaman 1 tane sınırlı sayıda bulunur. Bu ikisi bitip sana verdiği zincir stone elemantal kesme görevlerini de yaparsan %40 hızlı koşmanı sağlayan trinket görevi hediyeli boss kesme görevini verecek.
    Diğer Gnome da 1'er tane Lesser Invisibility Potion ve Healing Potion ister. Bu da Alchemy mesleğinde satabileceklerin açısından aklında olsun
    https://wow.gamepedia.com/Liquid_Stone

Goblinler ise 9 tane Blue Pearl ve 4 tane Buzzard Meat isterler. Mavi inciyi AH'de çok ucuza bulabilirsin, kimse ne işe yaradığını bilmediğinden çok ucuzdur. Akbaba etlerini de oradaki hayvanlardan çıkartırsın. Ancak bu Buzzard Meat görevini görebilmen için Cooking mesleğini biliyor olman şart.

35-45 için bir başa harita da Swamp of Sorrows yazan yer.
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=4
    Buraya STV'ye zeplinle ulaşıp, yukarı Ally bölgesi Duskwood'da Darkshire'ın kenarından geçip doğuya giderek ulaşılıyor. Buradaki Horde üssü Stonard yazan yer. Oradan ve Misty Reed Post yazan deniz kıyısından görev yapılabiliyor.
    Ayrıca bu haritadan 58'de Dark Portal'dan geçip Hellfire Peninsula'ya ulaştığın Blasted Lands haritasına ulaşmak mümkün. Dark Portal önüne çıkan şehirlerde Mage trainer yanında olan portallar bulunuyor. Ancak kullanabilmen için 58+ olman şart. Daha önce Hellfire'a gitmen istersen bu yolla veya Stonard portalı açan bir Mage'in portalıyla ulaşman mümkün.

The Badlands'den Apocryphan's Rest önündeki ara geçidi kullanarak Batıya doğru Searing Gorge'ye geçebilirsin:
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=22
    Horde / Ally tek üs Thorium Point'de.

30-40 için Kalimdor kıtasında Desolace adlı bir bölge daha bulunuyor. Stonetalon Mountains'da The Charred Vale'nin ortasından güneye inersen Desolace'e ulaşıyorsun.
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=34
    Burada asıl Horde üssü ve kuşçu Shadowprey Village yazan yerde ama oradaki görevler 35+ sonrası çıkarlar, ilk görevler tam ortada bir tepe olan Ghost Walker Post'da.

Horde'ye özel 43 gibi Orgrimmar'da The Valley of Honor'da Warrior Trainer binasının girişindeki Orc komutan Azshara adlı bölgede (hemen Orgrimmar'ın üst haritası) geçen bir görev verecek. Azshara'da görevin olduğu yer ve Horde üssü Valormok'da. Ama hemen girişte, Shadowsong Shrine'ın alt kısmında Ally/Horde ortak olan 1 NPC'nin verdiği 2 görev var. Aynı noktada Ally kuşçusu olduğundan uçurumun iyice kenarına yanaşıp konuş yoksa NPC'lerin saldırıya uğrarsın.
    Valormok'da Blood Elf kesme görevinden daha önemli olarak, tek görevle 4 tablet toplayıp bunları 4 ayrı kişiye ulaştırıp, verdikleri parayı da geri getirme diye 7 parçalı olan bir görev alacaksın. Bunu kesin yap, Icecrown gibi x7 yerlerde havadan 4 lvl atlatır, Lordareon'da da en az 1.5 lvl verecektir.

46-47 gibi Ashenvale'de The Howling Vale yazan yerin sağından yukarı çıkan yolla Felwood'a ulaşırsın.
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=32
    Ortak kuşçu Emerald Sanctuary yazan yerde. Burada verilen görevler Jaedenar yazan yerde geçer ve tek kişi için aşırı zordur, muhakkak grup olarak git ya da yanında 1 healer olsun.
    Ben genelde bunları hiç yapmam, hemen Emerald Sanctuary önünde Timbermaw Hold adına görev veren iki ayaklı ayıya benzer bir yaratık göreceksin, o görevi + olarak Horde üssü Bloodvenom Post'a ulaşıp oradaki kocasının intikamını almak isteyen Orc kadının görevini aynı anda yap. Timbermaw Hold ilk görev bitince seni yukarı giden yolun en sonunda tünelin ağzındaki diğer NPC'ye gönderir, o da Felpaw Village yazan yerde benzer görevler ister. Ancak haritanın bu üst kısmı için en az 51 olmalısın, ya da grup içinde olmalısın.
    Bu görevleri yaptıkça Timbermaw Hold ile reputation artacaktır, başta sana düşman olan zamanla tarafsız, sonra da dost olur. Bu kazası belasız tüneli geçip Winterspring'e ulaşman dışında 2-3 tane yeni görev almanı sağlar. Winterspring 53-60 bölgesi, Classic WoW için oyun sonu noktalarından. Everlook yazan Goblin kasabası ortak görev bölgesidir.

40'da bunun dışında Thousand Needles'da beyaz çölü geçip, kayaların arasından Tanaris'e girebilirsin. 40-50 lvl bölgesi.
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=36
    STV gibi Tanaris de saf PvP haritasıdır (son olarak da Un'goro gelir)
    Gadgetzan asıl görev ve ortak kuşçu noktası.
    42-43 gibi Steamwheedle Port yazan yerden Lost Rigger Cove noktasındaki korsanları öldürme görevlerini alacaksın. Ayrıca yine Gadgetzan'da kız (galiba pembe saçlı) bir Gnome Dunemaul Compound'da Ogre kesme görevi verecek, yeşil bir Goblin de Thistleshrub Valley'de geçen, sonunda Noggenfogger Elixir satın almanı sağlayan zincir görevi başlatacak:
    https://wowwiki-archive.fandom.com/w...Thirsty_Goblin

Not: Bu iksir çok yararlıdır ve herkes kullanır.
    İçtiğinde 3 etki yapar, ya küçülürsün, ya düşmeni yavaşlatan paraşüt etkisi verir veya iskelet haline getirir. Bir etki aktifken ikincisi de olabilir, yani küçük bir iskelet olabilirsin. Bunun komik gözükmesinden daha iyi yanı PvP'de kısmen gözükmemeni sağlar. İksire paralel olarak Cooking'in küçülten ziyafet Small Feast adlı yemeğini yer, aynı anda Gnome Engineer'ın World Enlarger adlı 5 dakika etkili aletini kullanır, + olarak da kendine Baby Spice
    https://wotlk-twinhead.twinstar.cz/?item=44228
    uygularsan mikron seviyesinde minicik görünmez bir şey olabiliyorsun. Ben bunu çok severim, bir 10 yıl kadar önce Alterac Valley BG'sinde Gnome Rogue'la böyle bit kadar olup Bunker bayraklarını (banners) savunan Horde'lerden kurtarır, onları sinir ederdim :) Tabi artık eskisi kadar çok Alterac Valley oynayan kalmadı, böyle biraz zeka isteyen uğraştırıcı işler çoğunluğa sıkıcı gelir oldu.

Tanaris'den sonra haritanın sol alt noktasından 2 dikilitaşın arasından Un'goro yazan, tarih öncesi dinazorların olduğu haritaya ulaşıyorsun.
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=37
    Hemen inişin sonunda avcılara özel raptor görevleri olacak ama asıl Horde/Ally ortak üs Marshal's Refuge yazan yerde.
    Burası Classic WoW'da STV ve Tanaris'den sonra son PvP noktasıdır, bütün leveling rehberleri buradaki görevleri yazdığından 45-58 arası Outland açılana kadar burada oyalanır herkes.

Un'goro'nın sol üst köşesinden 2 sivri kaya arasından yukarı çıkan yolla Silithus'a ulaşılır.
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=40
    Burası 55-60 lvl bölgesi yazsa da 57-58'den önce çoğu görev açılmaz. Cenarion Hold yazan yer ortak üs.
    Çoğunluk Un'goro'da oyalandığından nispeten sakindir. + olarak 58'de Hellfire'a gidip uçamayıp keklik gibi avlanmaktansa en az 60 hatta 62'ye kadar burada ve Winterspring'de oyalanmak daha akıllıca olur.

Öte yandan sınıfına hakim bir oyuncu 53-54 gibi Blasted Lands'deki Dark Portal'dan geçip öle kalka Thrallmar'ın çevresine ulaşırsa
    https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=79
    Orada 58'e kadar demon keserek 53-58 arasında görev yapmaya göre daha hızlı şekilde lvl atlayabilir. Oradaki demonlar'dan özellikle Imp'ler çok kolay ölürler, eğer Paladin gibi holy dmg vuran bir sınıfsa %100 crit vurur. Asıl olarak burası TBC exp haritası olduğundan Classic dünyaya göre yaratık kesmede bonus XP geliyor. Aynı yöntemle 64-65 gibi Borean Tundra'ya gidip Kaskala çevresindeki Vyrkul'ları kesmek de aşırı hızlı lvl atlatacaktır: https://wow.gamepressure.com/map.asp?ID=135
    Burada da çok hızlı tekrar belirme (respawn) süresi vardır, 1 healer 1 tank ya da benzer bir kombinasyonla duraksız şekilde keserek 1.5 saat içinde 64'den 68'e çıkmak mümkün olabiliyor.
    Kısaca çok kolay şekilde Icecrown'da en çok 2 saat içinde, Lordareon'da belki 1.5 günde 60 olunur.
    Edited: February 28, 2021

3. Oyundaki Battleground ve Dungeon Sistemi Hakkında Genel Bilgi

Durduğum yerde arkadan bi zeplin daha geldi, ona bindim gittim Orcların mekana. Çöl de görevleri bitirip, Barrens'a geçeceğim. 13 level oldum, yedire yedire oynuyorum. Çok zevk alıyorum :). Zahmet olmazsa bana müsait olduğunda Dungeonları açıklar mısın?
    Yazalım bakalım, zaten ayrı mesaj açınca sanki rehber yazarmış gibi oluyor :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ----------------------BATTLEGROUNDS=SAVAŞ ALANLARI---------------------------------------------------
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Önce şöyle başlayayım:
    10 olduğunda Battleground (BG) açılır. PvP amaçlıdır, klavyenden H tuşuna basarak PvP pencereni açar ve alttan da katılma sekmesini görebilirsin.
    En başta Warsong Gulch(WG), sonra 20'de Arathi Basin(AB), 60'da Alterac Valley(AV), ardından da Eye of the Storm(EotS), en son Strand of the Ancients(SotA) ve Isle of Conquest(IoC) açılır. Ayrıca BG olmayan ama aynı şekilde işleyen 77'de katılabildiğin Wintergrasp(WG) vardır.

BG'ler diğer oyunculara karşı savaş yaptığın yerlerdir, karşı tarafın oyuncusunu öldürdüğünde ya da başkası öldürürken yakında bulunduğunda sana Honor Point yazar, ayrıca toplam öldürdüklerinin sayısına eklenir, bu sayı arttıkça er, çavuş, teğmen gibi ünvan yani PvP title alırsın.
    BG kazanınca az da olsa XP gelir, bonus olarak kaybedene verdiğinin 3 katı Honor Point de sana yazılır. Günlük olarak Dungeon gibi ilk kazandığından yüksek, diğer girdiklerinden hep aynı miktarda bonus Honor gelir.
    10-19, 20-29,..., 70-79 ve 80 diye oyun açılır, haliyle 9'lu olanlar en güçlüdür, örneğin 15'den önce girmek akıl karı değildir.

Kısaca anlatmak gerekirse Warsong'da iki tarafın odası ve bayrağı vardır, 3 defa yada süre bitmeden karşı tarafın bayrağını çalıp, yerinde sabit duran kendi bayrağının içinden geçiren kazanır. Kazanmak için süre sonunda eşitlik varsa son Capture the flag yapan kazanır vs alt kuralları var. Asıl olarak 10-19 ve 80'de oynanır. 10-19'da henüz binek olmadığından Shaman, Druid ve Hunter'ın hızlı koşmaları çok işe yarar. Hunter zaten tek başına çayırdaki biçer döver gibi hareket eder.

Arathi'de iki tarafın başlangıç noktaları ve geniş bir haritada 5 ayrı bayrak (banner) bulunan nokta bulunur. Taraflar buralarda bayrağa saldırıp, koruyup, süre sonunda kendi taraflarına geçirirlerse yukarıdaki puan ele geçirilen yer kadar katlanarak artmaya başlar. İlk olarak en yüksek rakama ulaşan taraf kazanır. Genel teoride hemen başladığın yerin aşağısındaki Farm ya da Stable'ı korumaz, özellikle karşı tarafın Farm/Stable'ını ele geçirip buna 2 tane daha bölge ekleyerek 3'e 2 şeklinde tutmaya çalışılır. Kişi sayısı kısıtlı ve harita geniş olduğundan fazlasını yapabilmek için ya çok örgütlü haberleşen bir takım olmak ya da karşı tarafın oyuncularının çoğunun eksik olması ya da bot gibi sahte oyuncu olmaları gerekir.

Alterac'da 40 kişiye 40 kişi şeklinde çok büyük bir haritada oynanır. Her iki tarafın da büyük boss'ları başlangıç noktalarına çok yakın olurlar. Horde'nin 4 kule, Ally'nin 4 bunker'i vardır, 2'si boss'un hemen yanında, diğerleri haritanın ortalarında olur. Ayrıca iki tarafın da küçük boss'ları bulunur. Bu kule/bunker'larda banner'lara saldırıp kurtarılmadan elde tutunca sürenin bitiminde yanarlar, küçük boss da kesilince büyük boss'un canı o ölçüde azalır. Yani 4 kule/bunker + küçük boss kestikten sonra ancak büyük boss'u kesmek mümkün olabilir. Bu son aşama bir PvE aşamasıdır, healer, tank hatta off tank ister. Hemen orada hızlıca grubu kuran taraf kazanır.
    Ancak oyunu asıl zorlaştıran şeyler elbette graveyard noktalarına saldırmak ve elde tutmakla, karşı tarafın oyuna katıldığı noktayı kuşatıp yeni gelenleri keklik gibi avlamakla, yani bir tür honor farm'la yaşanır. Ayrıca feral druid ve rogue'lar gizlice düşman hattının gerisine sızıp banner'lara saldırı düzenlerler. Son olarak da 2 tarafın da başta kendisine ait olmayan madenleri vardır. İçleri Trog/Kbold dolu olan bu madenler en tepedeki sayıyı geri arttırma görevi görürler.
    Şöyle ki, oyuncular öldükçe tek tek, ya da bu kule/bunker yandıkça toptan puan kaybedilir. Sıfıra ulaşan taraf kaybeder ya da daha önce büyük boss'u kesen taraf kazanır. Madenler bu sayıyı ağır ağır da olsa yükseltirler.
    Geçmiş yıllarda stratejiyi bilen, oynamasını bilen çok kişi olurdu. Ama son zamanlarda her konuda yozlaşma ile birlikte oyuncu kalitesi de düştü, böyle uzun yazıları okumayan gençlikle, böyle uzun stratejileri uygulayamayan gençlik aynı kişiler. Sonuç olarak pek uygulayan ve seven kalmadı. Ama bir 10 yıl önce Warmane'de (o zaman Molten WoW) her biri efsane AV'ler oynanırdı.

Eye of the Storm uzayda kayaların üzerinde, 2 başlangıç noktası ve 4 kuleden oluşan, ortada köprüde bir bayrağın belirdiği ve bu kulelerden birine taşındığında o tarafa puan yazan bir sisteme dayanıyor. Aynı anda ne kadar çok kuleyi elde tutarsan ve bayrağı ele geçirirsen o kadar yüksek puan alıyorsun. Bir kuleyi almak için etki alanında öldürülmeden sağ olarak beklemek gerekiyor, altta bir bar Horde/Ally tarafına kaydıkça ele geçiriliyor. Ancak oyun temelde bekleme değil, tıpkı Arathi gibi sürekli gezmeye dayanıyor. En çok 2 bazen 3 yeri elde tutup, sürekli daire çizerek yeni yerleri ele geçirmen gerekiyor. Bu arada köprüdeki bayrağı ele geçirmek ve onu sağ salım kuleye ulaştırman gerekli. Genelde Warsong'la birlikte en çok açılan BG budur, herkes pek sever.

Strand of the Ancients bir tarafın gemiyle kumsala çıkartma yaptığı, diğer tarafın 3 surlu 5 kapılı bir şehri savunduğu harita üzerinde geçiyor.
    2 ayrı gemi ile çıkılıyor, 2'şerden 4 tane tank gibi demolisher adlı kuşatma araçlarını kullanarak ve bazen seaforium bombs adlı el bombalarıyla bu kapıları yıkıp, surları aşıp en dipteki relic'e sağ tıklamayı başarmak gerekiyor.
    Savunma açısından da kapılarda 2'şer savunma topu bulunuyor, ancak bu toplar aynı zamanda Rogue veya Druid için gizlice atlama ve içeri sızma yolu oluyorlar. İçeride dört tane, kumsalda 1 tane graveyard/GY (yeniden doğulan mezarlık) bulunuyor. İçerideki GY'ların banner'ları ele geçirilirse savunmayı içeriye sıkıştırmış oluyorsun. Bunun iyi yanı gibi karşılaşacağın düşmanı arttırması gibi kötü yanı da bulunuyor. Savunma için temel strateji oyunculara değil kapıları yıkan makinelere yoğunlaşmak, duvarlar yıkılmazsa saldıranlar hiç bir şey yapamazlar. O yüzden saldıran için de sürekli yeni demo oluşturup, tank sıraları halinde ezici saldırılar yapmak ve tüm demoları iyi korumak gerekiyor. Bir kişi demoyu sürer ve ateş topunu fırlatırken iki kişi de öne oturup demo'nun zırhıyla korunup saldıranlara ateş edebiliyorlar. Tankları (demo) kullanarak kapıları devirip son relic kapısını da yıkınca, bunu en kısa sürede tamamlayan taraf ikinci turda saldırı/savunma kısmında yer değiştiriyor. İki tur için de ortak zaman var, ilk turu erken kazanan taraf ikinci turda bol zaman, aksine zor kazanan ya da kazanamayana ikincide az bir süre kalıyor.

Isle of Conquest haritası Alterac gibi 2 tane büyük boss'un kalelerin içinde üst katta beklediği haritalar. Düşman kalesinin içine sızmak ve kapıları patlatmak için 3 yol bulunuyor. Ortada demolisher ve siege enginees yapılan Workshop, deniz kıyısında mancınık ve metal parçaları fırlatan dev yayların olduğu Dock ve son olarak tepede kalelere havadan indirme yapılan ve bombalayan zeplinlerin kalktığı Hangar. Ayrıca tıpkı Alterac gibi taş ocağı ve petrol kuyusu diye iki tane de yan bölge bulunuyor, bu iki bölge kapılara vuran zararı katlıyor ve GY olarak görev yapıyorlar. Kalenin dış kapısı yıkılmadan boss kapısı da açılmıyor. Burası da 40'a 40 kişilik çok karışık bir nokta, tonla strateji uygulanıyor, ama en son genelde Hangar'ı ele geçirip içeriye atlamak ve el bombalarıyla kapıyı yıkmak taktiği izleniyor. Tabi yine GY ele geçirip karşı tarafın tüm oyuncularını ruh halinde ölü bırakıp perişan etmek de mümkün.

Wintergrasp ise BG gibi olmasa da tıpkı Strand of the Ancients gibi büyük bir kale, içinde bir relic ve ona kuşatma makineleriyle saldıran taraftan oluşuyor. Kazanan taraf (Horde/Ally) 2.5 saat boyunca haritayı elinde tutup oradaki Raid'i kullanma hakkını elde ediyor. Saldıran tarafın başlangıç noktasından ayrı olarak haritanın güneyinde 3 tane kulesi bulunuyor. Bu kuleler arasında 2, kaleye daha yakın yan taraflarda da 1'er workshop bulunuyor, her workshop yapılabilecek kuşatma aracı sayısını arttırıyor. Savunan tarafın da kalesinde sabit 2 workshop'u olduğundan asla sıkıntı çekmese de eğer saldıran tümünü kaybederse hiç araç çıkartamıyor.
    3 kule yıkıldıkça 10'ar dakika zamandan azalıyor, son kule de gidince 40 dakikalık zamandan ne kadar kaldıysa o süre içinde saldırıyor ya da savunuyorsun. Eğer oyuncular acemi olur ve kuleleri yıkamazlarsa saldıran tarafın rahat rahat 40 dakikada kaleyi yerli bir etmesi mümkün. Ancak kale içi avlular tek tek düştükçe, en sonunda tam bir meydan savaşı yaşanıyor. Özellikle eğer tanklar relic kapısı önüne dayandıysa ve halen zaman varsa kaybetmek kesin gibi bir şey.
    Savaş boyunca WG üstü uçuşa yasak bölge olur, bittiği anda da kaybeden taraf hızla uçarak kaçmaya, raid grupları çözülmeye ve kaçamayanlar kazananlar tarafından avlanmaya başlarlar. Herkes bir an önce tüyme derdine düşer.
    120 kişiye 120 kişi şeklinde 40'lık 3 raid takım sınırı var. Eskiden 2010 gibi hiç sınır yoktu, sonra çatışma anında tüm server'da büyük lag yaşanmaya başlayınca oyuncu sınırı eklediler. Kapasite dolduysa sıraya girip bekliyorsa, birisi düşerse seni içeri alıyor.
    Wintergrasp'da haftalık olarak görevler bulunuyor. Tüm diğer BG'lerden daha fazla honor point kazandırıyorlar. Ayrıca kazanana 3, kaybedene 1 tane hediye veriyor, bunlarla 200+ item lvl üstü PvP trinket gibi itemlerı oradan almak mümkün.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    ----------------------DUNGEON=ZİNDAN---------------------------------------------------
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dungeon (zindan) konusuna gelirsek:
    15 olunca Random Dungeon Finder diye klavyenden i tuşuyla ulaşılan bir özellik ekleniyor.
    Bu paketten önce TBC ve Classic zamanlarında zindanların kapılarına kadar gitmen ve meeting stone kullanarak diğer arkadaşlarını yanına çekmen gerekiyordu.
    Meeting stone'lar her dungeon kapısında olan, kullanmak için 2 oyuncu isteyen taşlar. Hedef seçtiğiniz kişiyle birlikte aynı party ya da raid grubunda olmanız şart, karşı taraf onay butonuna evet derse olduğu yerden o noktaya taşınıyor. Bu meeting stone dışında Warlock sınıfının da summoning stone diye portatif taşı (büyüsü) bulunuyor, yine aynı şekilde 2 kişi gerekiyor.
    Bunu normal kullanım amacı dışında mesela PvP amaçlı Stormwind Stockade meeting stone'u kullanarak koca bir raid grubunu SW içine çekmek ve baskın düzenlemek gibi yaratıcı imkanlar mümkün. Ancak günümüzde karakterler ve canları eski Classic WoW zamanlarındaki çetrefilli yollara pek gerek kalmayacak kadar güçlendiğinden normal kapıları kullanmak yetiyor.

Random Dungeon Finder (RDF) de 3 tane rol seçeneği gösterir. Kalkan simgeli olan tanktır, beyaz haç healer, kılıç simgesi DPS'dir. Sondaki yeşil bayrak, ben bu dungeon'u iyi biliyorum, gruba önderlik edebilirim demek, o kişiyi party lideri olarak sokuyor.
    Genel olarak herkes DPS seçer. Zaten Paladin, Warrior, Druid ve DK dışında tank olmak mümkün değildir. Healer olarak da Priest, Druid, Paladin ya da Shaman olmak gerekir. Tabi sadece bu sınıflar değil doğru talent seçmiş olmak şarttır. Ancak RDF sistemi kullandığı talent ne diye bakmaz, bilmeyen oyuncu da anlamadan seçerse yeni kurulan grup hızla dağılabilir. O yüzden ne yapacağınızı bilmiyorsanız her zaman DPS olun.
    Yine genel olarak tank en zor bulunan roldür. Hatta iyi tank çok ender çıkar. O yüzden eğer ona uygun druid, hele de warrior gibi bir sınıfta tank olursanız hep el üstünde tutulursunuz.

RDF penceresinde Random... yazan yere tıklayıp tek tek o anki lvl'a uygun zindanların listesini görmek ve seçmek mümkün. Öyle olunca Random'da verdiği hediyeyi alamıyorsun, ama eğer mesela bir item düşürmek için sürekli aynı zindana girmen gerekiyorsa, ya da diğerleri artık sana küçük kalıyorsa oradan uygun olanları işaretleyebilirsin.

5 kişilik Party içinde tank önden tüm saldırıları yapıp aggro'yu üzerine çekmelidir, healer da temel olarak onu iyileştirmeye odaklanmalı ama o arada diğer oyunculara da az da olsa yardım etmeyi unutmamalıdır. DPS olan oyuncular da tank bir hedefe saldırmadan asla saldırmamalı ve tank'tan yüksek aggro yaratacak spell ve skill kullanmamalıdır. Aksi taktirde yaratık saldırır ve ölürsün, genelde de bu durumda kimse diriltmez, kalk kendin gel derler.
    Yeşil/mavi ya da mor renkte bir şey düştüğü zaman Need / Greed adlı bir oylama sorusu görünür.
    Burada genel kural oynadığın role ve sınıfına uygun olana Need seçmek, kalanların hepsine Greed ya da Pass seçmek.
    Örneğin bir kalkan düşer ve Tank'ın ona ihtiyacı olup Need seçiyorsa asla başka bir oyuncu Need dememeli, kalkan ya da tank değerleri (stamina, dodge, parry rating vs) veren item'lar onun hakkıdır. Aynı şey healer açısından da geçerli ve DPS olarak da sınıfına uyanlara Need demek şart.
    Aksini yapıp herşeye Need seçenlere Ninja denir ve kimse tarafından sevilmezler.
    Daha kötüsü, düşük lvl zindanlarda sorun olmasa da 70+ sonrası dungeon ve RAID'lerde birisi ekran görüntüsü alıp Warmane'e şikayet edebilir. Bu durumda ilkinde 3 gün, tekrar hallerinde aylarca hesabınız yasaklanır (banlanır).

Dungeon içindeki ölümlerde o zindanın olduğu haritanın zindana en yakın mezarlığına gidersin. Ruh halinde minimap'de işareti olan noktaya koşup içeri girmen gerekir. Çoğu zindanın mezarlık ve girişi yanyanadır ama Blackrock gibi bazılarının girişi labirent gibidir. Özellikle 50-60 arası olanların çoğu tam birer kabustur, ölünce Searing Gorge'de Allahın dağında bulursun kendini ve giriş imkansız gibidir. O yüzden önceden Youtube'dan Google'dan biraz araştırmak iyi olabilir.

RDF ile oynamak görev yapmaktan daha hızlı lvl atlatır. Olduğun yerde hiç başka iş yapmadan sürekli RDF'ye katılıp, harita harita gezip görev yapmaktan daha kısa sürede 80 olunur. Ancak oyunda tüm konu 80 olmak değil. Özellikle 80'de faction adıyla belli enchant'ları aldığın, belli tarifleri ya da ejderha, mamut gibi bineklere ulaşabildiğin taraflar var. Örneğin Ebon Blade, The Sons of Hodir gibi... Hatta parayı bastırıp 80 bile olunsa yine karakterin zorunlu görevlerini yapmak gerekiyor (Warlock pet, Hunter pet, Warrrior stance vb) ve bu Sons of Hodir gibi faction'larla zincir görevleri üşenmeden tamamlamak gerekiyor.

Son olarak 60'da Raid seçeneği açılır, 60,70 ve 80 geçmişte çıkan paketlere göre oyun sonu olduklarından o lvl'lara uygun 10-25 ve 40 kişilik Raid'ler vardır. Bunun için önce en az 2 kişi ile party kurup, sonra liderin kendi karakter simgesine sağ tıklayıp 5'lik party'i raid grubuna çevirmesi gerekir. 60 ve 70 Raid'lerini artık sadece meraklıları oynuyor olsa da, özellikle kaplan ya da raptor gibi dikkat çekici binekler için oynanır. 60-70 lvl raid grubu kuranları bulmak için özellikle Pazar öğlen saatleri (bizde akşam) chat'i takip etmek işe yarar.

Asıl Raid'lere 80 olup üst başı o Raid'i oynayabilecek seviyeye getirince katılmak mümkün olur.

Şu başlıkta:
    http://forum.warmane.com/showthread.php?t=431320
    En alt mesajda yeni 80 olunca nasıl üst baş alınır anlatmıştım.

Özetle önce item lvl 187+ üstü yapmak ve heroic'lere girmek gerek, oradan 245+ item lvl'e ulaşınca da Raid'lere katılmak mümkün oluyor. Elbette tek tek taktik bilmek de şart. Özellikle Healer ve Tank olanların taktikleri forum mesajlarından, Youtube videolarından okuyup öğrenmesi şart.
    Edited: March 8, 2021 Reason: Ek bilgiler ve düzelttiğim yazım hataları